A gdyby tak wprowadzić na święta odrobinę indywidualnego, gamingowego charakteru? Zaskoczyć rodzinę, przyjaciół i postawić na stole… Kłodę?
Każdy, kto śledzi poczynania Supercell w okresie świątecznym wie, iż te święta zostały zdominowane przez jedyną, niepowtarzalną, mocarną Kłodę!
Nasz nabity kolcami The Log zastąpił w tym roku drzewko świąteczne, zachwycając swym indywidualnym urokiem wszystkich w krainie barbarzyńców, jeźdźców świń, magii, smoków i odwiecznego konfliktu. To właśnie on jednoczy postacie sobie bliskie i wrogie, pozwalając każdemu cieszyć się świętami.
Przepis na Ciasto – Kłodę
Przygotowanie ciasta dzieli się na 3 etapy:
- Utworzenie Kłody;
- Zrobienie nadzienia;
- Wyrobienie kolców;
Część I
Rolada w kształcie Kłody
Składniki ciasta:
- 3 jaja
- 80 gram cukru + szczypta do posypki
- 75 gram mąki tortowej
- 2 łyżki stołowi kakao w proszku
- Szczypta soli
Składniki na masę:
- 150 ml śmietanki 45% lub 48%
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni.
Nasmaruj i wyłóż papierem płaską, kwadratową bądź prostokątną patelnię lub blachę do rolady.
W misce ubij jajka z cukrem. Proces powinien trwać 5-10 minut, póki masa nie zrobi się jasna, gęsta i jednolita. Wymieszaj mąkę i sól z kakao i całość dodaj, przesiewając przez sitko, do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie całość dużą, metalową łyżką. Uważaj, by nie mieszać zbyt długo. Wylej całość na wcześniej przygotowaną blaszkę.
Piecz przez 10 minut lub do momentu uzyskania twardego, odpornego na wgniecenia ciasta, nieco skurczonego na brzegach.
Przygotuj na blacie papier do pieczenia i posyp go odrobiną białego cukru. Na tak przygotowaną przestrzeń wyłóż gotowe ciasto. Możesz lekko podociskać, by cukier lepiej wszedł w jego strukturę. Zawiń jeszcze ciepłą całość w roladę i odczekaj, aż wystygnie. Zimne ciasto ostrożnie rozwiń.
W wysokim naczyniu ubij śmietankę. Jej konsystencja musi być jednolita i gęsta. Gotową masę rozprowadź na cieście i zawiń roladę jeszcze raz.
Część II
Nadzienie Kłody
Składniki:
- Przygotowana wcześniej rolada
- 450 gram cukru pudru + szczypta do posypania
- 250 gram masła
- 80 gram ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Ubij masło z cukrem do uzyskania lekkiej, jednolitej konsystencji. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, umieszczając miskę nad ciepłą, lecz nie wrzącą, wodą. Delikatnie przestudź i dodaj do masła.
Przygotowaną polewą pokryj całość rolady. Możesz użyć widelca, by wyżłobić na jej powierzchni bruzdy, charakterystyczne dla kłody.
Część III
Kolce
Użyte materiały:
- Gruby papier
- Nożyczki
- Folia aluminiowa
- Klej
- Liście ostrokrzewu
- Cukier puder
Przygotowanie w celach dekoracyjnych, nie w celach spożywczych:
Wytnij z grubego papieru lub tekturki wzór zaznaczony na powyższej ilustracji. Zegnij zgodnie z wyznaczonymi linią przerywaną punktami. Tak przygotowaną podstawę owiń cienko folią aluminiową. Złóż kolec i sklej w wyznaczonym miejscu, podpisanym jako „glue tab”. Odczekaj, aż konstrukcja wyschnie. Dociskając, umieść gotowe kolce na cieście w trzech rzędach – jeden z trzema elementami na górze i dwa z dwoma elementami po bokach ciasta.
Teraz pozostało już tylko udekorować całość liśćmi ostrokrzewu i posypać pozostałym cukrem pudrem.
UWAGA!
Pamiętajcie, by przed skonsumowaniem ciasta usunąć niejadalne ozdoby!
Smacznego!